Bugun...


Bilhan Akkaya

facebook-paylas
İSKENDERİYE'NİN KURULUŞU
Tarih: 01-06-2024 11:58:00 Güncelleme: 01-06-2024 11:58:00


Antik Yunanistan ne bir imparatorluktu ne de bir ulus devlet. Ortak dini ve felsefi sistemleri kullanan, ortak dile sahip, ticari bağlarla bağlı, birbiriyle ittifaklar kuran veya rekabet eden hırslı şehir devletlerinden oluşan bir federasyondu. Bu durum MÖ 338 yılında Makedon Kralı Filip'in Persler'le savaşmak için Yunan şehir devletlerinden oluşan Korint Birliği'ni kurmasıyla değişti. Filip'in MÖ 336 yılında suikasta uğramasıyla beraber 20 yaşındaki oğlu İskender görevi devaldı. 
İskender; zaferlerini pekiştirmek ve adını ölümsüzleştirmek için bir dizi şehir kurdurdu. Bu şehirlerin bir çoğuna İskenderiye dendi. Bu şehirlerin arasında en büyük başarısı; MÖ 331 yılında Mısır'da kurdurduğu İskenderiye oldu. Kenti kurma görevini bazılarının iddiasına göre sevgilisi olan Rodoslu Dinocrates'e verdi. Dinocrates şehri Mısır çiftçisinin kalkınmasını hesap ederek sahildeki bereketli topraklar üzerine kurdu. Ürünler buradan Dünya'ya yayılabilecekti. Korunaklı bir liman inşa edildi. Su ve kanalizasyon sistemleri inşa edildi. İskenderiye; 1000 yıl Mısır'ın başkenti ve en önemli ticaret merkezi olacaktı. 
MÖ 285-MÖ 246 yılları arasında deniz ticareti için dev bir fener inşa edildi. Fener;  I. Ptolemaios Soter ve II. Ptolemaios tarafından İskenderiye Limanı'nın karşısındaki Pharos Adası üzerine yaptırıldı. 
 
Üç bölümden oluşan fenerin mimarı Knidoslu Sostratus'tur. Kaidesi ile birlikte 135 metre yüksekliğinde olan fener, beyaz mermerden yapılmıştı. Tepesinde bulunan, tunçtan yapılmış büyük bir ayna 70 kilometre uzaklıktan görülebiliyordu. Bu fener daha sonra Dünya’nın 7 harikasından biri sayılacaktı. 
İskenderiye bununla kalmayarak kütüphanesi ile de tarihe geçti. İskenderiye’ye dev bir kütüphane kurduruldu. Gençliğinde Aristotales'ten dersler alan İskender; şehri, Dünya'nın başkenti yapmayı hedeflemişti. Limana gelenlerin kitaplarına el kondu, kopyaları çıkarılıp verildi, asılları kütüphaneye kondu. Kütüphaneye eser toplama birimi Dünya'nın türlü yerlerinden kitap satın aldı. Kurulan yazıhanelerde kitaplar Yunanca'ya çevrildi, bu kitapları bilginler okudu, analiz etti ve öğrendiklerini başkalarına öğretti. Çaba sonuç verdi ve Arşimed, Aristofanes, Eratosten, Herophilus, Stabo, Zenedot ve Öklid gibi bilginler yetişti. Öklid'in getirdiği ölçü sistemi ile açı ve alanları hesaplama yöntemi, sonraki dönemlerde şehir plancılığının temelini oluşturdu. 
MÖ 200 yılına gelindiğinde İskenderiye; Dünya'nın en büyük şehri haline gelmişti.


Bu yazı 474 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI