Bugun...



Zeytinliklere 'Maden' Kıyımı! Tüm İtirazlara Rağmen Teklif Komisyondan Geçti

AKP’nin zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören tartışmalı 11. maddesi, TBMM Sanayi Komisyonu’nda 24 saatlik görüşmelerin ardından muhalefetin itirazlarına rağmen kabul edildi. Son olarak; yasa teklifinin tamamı komisyondan geçti.

facebook-paylas
Tarih: 20-06-2025 13:42

Zeytinliklere 'Maden' Kıyımı! Tüm İtirazlara Rağmen Teklif Komisyondan Geçti

AKP’nin, zeytinliklerde madencilik faaliyetlerine izin verecek yasa teklifinin dün TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda görüşülmesi gergin anlara sahne olmuştu. Komisyon toplantısına ziyaretçi alınmaması tepki çekmişti.

TARTIŞMALI MADDE KABUL EDİLDİ

Toplantı öncesi salon girişinde muhalefet milletvekilleri ile görevliler arasında arbede yaşanmıştı. Muhalefet, kararı protesto etmek için komisyon sıralarına vurarak tepkilerini dile getirmişti. Tartışmalar zaman zaman fiziksel müdahalelere dönüşmüş, milletvekilleri arasında gergin anlar yaşanmıştı. Komisyon Başkanı AKP Bursa Milletvekili Mustafa Varank ile CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal birbirini itmişti.

Dün saat 10.00'da başlayan komisyon görüşmeleri devam ederken tartışmalı 'zeytinlik' maddesi muhalefetin itirazlarına karşın komisyonda kabul edildi. Son olarak; yasa teklifinin tamamı komisyondan geçti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) 13 Haziran 2025 tarihinde AKP milletvekilleri tarafından sunulan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 11. maddesi, zeytinlik alanların madencilik ve enerji projelerine açılmasını düzenleyen kritik bir madde olarak öne çıktı.

1939 yılında yürürlüğe giren ve zeytinlikleri koruma altına alan 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’a aykırı olduğu gerekçesiyle tartışma yaratan bu madde, çevreciler, çiftçiler ve muhalefet tarafından yoğun tepkiyle karşılandı.

11. MADDE NE ÖNGÖRÜYOR?

11. madde, Maden Kanunu’na (3213 sayılı Kanun) “Geçici Madde 45” olarak eklenen bir düzenlemeyi içeriyor. Bu maddeye göre:

  • Tapuda zeytinlik olarak kayıtlı veya fiilen zeytinlik olan alanlarda, ruhsat sahibi veya rödövansçı gerçek/tüzel kişiler tarafından yürütülen madencilik faaliyetlerinin bu alanlara denk gelmesi durumunda, faaliyetlerin başka bir alanda yürütülmesinin mümkün olmaması kaydıyla, zeytinliklerin taşınmasına izin verilecek.
  • Zeytinlikler, öncelikle maden sahasının bulunduğu ilçe veya il sınırları içinde başka bir alana taşınacak. Taşıma mümkün değilse, eşdeğer bir alanda yeni zeytinlik tesis edilmesi şart koşulacak.
  • Madencilik faaliyetleri ve geçici tesislerin inşası, “kamu yararı” gerekçesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın iznine tabi olacak.
  • Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçleri hızlandırılacak, hatta “süper izin” ile ÇED süreci beklenmeden faaliyetlere başlanabilecek.
  • Stratejik ve kritik madenler için acele kamulaştırma yetkisi tanınacak, kamulaştırma kararları tapu yerine geçecek.
  • Taşınma veya yeniden tesis masrafları, madencilik faaliyetinden sorumlu kişi veya şirket tarafından karşılanacak.

Bu düzenleme, özellikle kömüre dayalı enerji üretimini desteklemek ve maden şirketlerinin faaliyetlerini kolaylaştırmak amacıyla hazırlandı. Teklif, 31 Aralık 2030 tarihine kadar Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) proje süreçlerini hızlandırma yetkisi de veriyor.




Bu haber 26 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI